پرچم عدالت خواهي را همواره پيامبران الهي و پيروان راستين آنان بر دوش كشيده‌اند.امروز و هميشه مجاهدت در زير اين پرچم، صادقانه ترين نشانه‌ي پيروي از رسولان الهي است. آنچه در كنار همه‌ي الزامات اين حركت، ضروري و حياتي است آن است كه اوّلاً مراقبت شود كساني با انگيزه هاي ديگر، اين شعار حق را ابزار نكنند. و ثانياً به نام عدالت طلبي، حركتي غير منصفانه از سر جهل يا غفلت انجام نگيرد. صبر و بصيرت را براي شما و ديگر تشكلهاي عزيز دانشجوئي از خداوند متعال مسألت ميكنم. مقام معظم رهبري


تاثیر بحران اقتصادی بر نظریات جامعه شناسانه  (ويژه)  

kapitalism001.jpgبراي ما اين مصيبت مضاعف است: از سويي مصائب بحران اقتصادي و از سوي ديگر  واردات مدهاي جديد نظرياتي که در زمان کنده شدن از بستر غربي و پرتاب به شرق دچار کژتابي‌هاي بسياري شده‌اند. اين مدها نه تنها به حل مسائل ما کمک نمي‌کنند که خود مانع ديدن درست ماجراهايي است که در جامعه ما اتفاق مي‌افتند.

  
 
دوشنبه 4 خردادماه 1388  

 

پتن  کميسيونر روابط خارجي اتحاديه‌اروپا و يکي از روساي حزب محافظه‌کار بريتانيا مي‌گويد: «بيش از نيمي از اطلاعاتي که يک دانشجوي سال اول دانشگاه مي‌آموزد پس از اتمام دوره چهار ساله ديگر کارآيي ندارد و از رده خارج شده است." يعني وارد زمانه‌اي شده‌ايم که تغييرات در آن بسيار سريعند. زمانه‌اي که نمي‌توان به عمر نظريه‌هاي جامعه شناسانه چندان اميد داشت. اين نظريات با تار و پود غرب در آميخته اند. بنابر هر شرايطي، موجي از نظريات در توضيح وضع موجود ظاهر مي‌شوند و موجي ديگر کنار مي‌روند. شرايط جديد غرب، در حين بحران اقتصادي، هم به ظهور نسل‌هاي جديدي از نظريات انجاميده که مي توان از هم اکنون جوانه‌هاي اين نسل نظريات جديد را ديد.

اخيراً امانوئل والراشتاين مقاله‌اي نوشته است با عنوان «جنگ داخلي در آمريکا؟» او در اين مقاله اشاره‌اي مي‌کند به اين احتمال که با افزايش بحران اقتصادي دنيا، توده اي از بيکاران خشمگين در برابر بي‌عدالتي‌ها در آمريکا شورش کنند. امکان شورش همگاني و نوعي جنگ داخلي در اين صورت جدي است. اين پيش‌بيني از دو حيث نوعي «تابو شکني» است:

ابتدا اينکه اين امکاني نيست که درباره‌ يک کشور آفريقايي يا پاکستان –معروف به کشور کودتاها- مطرح شده باشد. اين ادعايي نيست که درباره‌ يکي از کشورهاي اروپاي شرقي بيان شده باشد. اين ادعا درباره کشوري مطرح شده که در نظريات جامعه‌شناسي به عنوان مهد تمدني خوانده شده، که گاه پساصنعتي مي‌نامندش، گاه پست‌مدرن و گاه هم الگوي آينده جهاني‌شدن مي دانندش: آمريکا. دنياي ثبات و متن غيرقابل تغييري از سرمايه‌داري متجددانه که نماد ثبات در دنياي جديد است؛ نماد عصر بدون انقلاب و جامعه بدون شورش.

ديگر اينکه اين را خودِ والرشتاين -که متفکري با گرايش مارکسيستي و انتقادي است- نگفته بلکه نقل قولي است که او، در مقاله ي خود، از برژينسکي، استراتژيست آمريکايي، مي‌آورد. او در مصاحبه‌اي در ميانه زمستان چنين گفته است. برژينسکي که در دوره‌هاي بسياري مشاور ارشد کاخ سفيد بوده و مانند والراشتاين به هيچ وجه يک متفکر حاشيه‌اي و منتقد به حساب نمي‌آيد. او جزئي از سيستم قدرت در آمريکا يا به قول «سي رايت ميلز» سهامدار مجتمع قدرت در اين کشور است. اين نشان دهنده عمق بحران است که يکي از تحليل‌گران جريان اصلي به امکان ظهور اين خشونت‌هاي طبقاتي اذعان مي کند.

اين شورش طبقاتي يا جنگ داخلي در شرايطي ممکن مي‌شود که بيکاري بيش از اينها گسترش پيدا کند. اگر ماجراهايي مانند ماجراي رسوايي شرکت بيمه امريکن اينترنشنال گروپ (AIG) که 165 ميليون دلار از پولِ کمکيِ دولت آمريکا به مديرانش پاداش داده بود تکرار شوند، اين احتمال وجود دارد که گسست بين توده‌هاي بيکار و سرمايه‌داران بيشتر شود. از سوي ديگر دولت چاره ديگري ندارد جز اينکه به نفع سرمايه‌داران وارد مبارزه شود و شايد بار ديگر نيويورک شاهد صحنه‌هايي مانند صحنه‌هاي پاياني فيلم “دار و دسته‌هاي نيويورکي” باشد. دولت به توده فقير بي‌توجه است اما کمترين آسيب به سرمايه‌داران را به عنوان بر هم زدن نظم عمومي تلقي مي کند و مستقيماً وارد جبهه گيري داخلي مي شود. به نظر نمي رسد در اين صورت بتوان انتظار ديگري از دولت سرمايه داري داشت.

از منظري ديگر اين شورش‌ها در آمريکا مهمتر است زيرا –با توجه به قانون آزادي اسلحه- هر شورشي  به‌سادگي مي تواند به شورش مسلحانه تبديل شود. گر چه حاشيه‌نشينان شهري فرانسه که اکثراً مهاجران غيرقانوني هستند، قابليت زيادي براي شورش دارند اما هيچ کشور اروپايي مانند آمريکا اين ظرفيت را ندارد که به سرعت شورش‌هايش “مسلحانه” شود. برژينسکي اين پديده محتمل را “جنگ طبقات اجتماعي” نامگذاري مي‌کند.

والرشتاين معتقد است که "ما ديگر به هرگونه تابوشکني عادت کرده­ايم." منظور او مباحثي است که اخيراً در رسانه­‌ها در باب نظريه "ملي کردن بانک­ها" مطرح مي شود. سرمايه‌دارها کم کم دارند به فکر تغييرات اساسي در نظريات اقتصادي مي‌افتند. گويي بازگشتي به برخي راهکارهاي "سوسياليستي" را چاره کار مي‌دانند.

از مهمترين بحث‌هايي که در اين شرايط در «جامعه‌شناسي اقتصاد» مطرح شده است – به عنوان مثال توسط سيمون جانسون– اين است که بايد به نوعي بازنگري در موقعيت نخبگان اقتصادي و آنچه او «اليگارشي مالي» مي نامد، دست زد. آنها در اقتصاد آمريکا تنها قدرت اقتصادي ندارند بلکه قدرت سياسي و نظامي نيز در دست آنهاست. با اين وضع تصور دولت حامي مردم فقير بيشتر به يک رويا شبيه است.

از سوي ديگر کنفرانسي با عنوان "در باب ايده کمونيسم" در "موسسه علوم انساني بيرک‌بک" (Birkbeck Institute for the Humanities) به سرپرستي اسلاوي ژيژک، فيلسوف اسلوونيايي معاصر، برگزار شد که به بررسي موضوع "بازگشت به کمونيسم" اختصاص داشت. آلن بديو (Alain Badiou) يکي از سخنرانان، در بيان علت برگزاري اين مراسم مي‌گويد: “ما هدف مشخصي داريم و آن اين‌که درباره معاني دقيق واژه "کمونيسم" بحث کنيم و ببينيم که آيا بايد اين واژه مرده به واژه‌اي ايجابي و مثبتِ جديدي در فلسفه و سياست بدل شود يا نه؟»

بحث درباره نوع جديدي از رويکردهاي فلسفي و جامعه‌شناختي در دوران پس از بحران اقتصادي است. شايد اين موج جديد به يک نوع گرايش جديد سوسياليستي بيانجامد. گويا فروش کتاب «سرمايه» اثر کارل مارکس، اين روزها در اروپا و آمريکا زيادتر شده است.

اما ارتباط اين همه با ما چيست؟ بنا به آنچه که هميشه در علوم انساني تقليدي دانشگاه هاي ايران ديده ايم، مي‌توان پيش بيني کرد که موج جديدي از ترجمه‌ها در راه است. موج جديدي از نظريات که در غرب با تار و پود حيات اجتماعي مردم در آميخته، در شرق به واسطه منورالفکرهاي دانشگاهي به عنوان آخرين مدها ظهور مي‌کنند. ناگفته معلوم است که تفاوت است بين نظرياتي که متفکران غربي بنابر شرايط اجتماعي متاخرشان مي‌سازند و با اين نظريات در پي سامان بخشيدن به حيات اجتماعي و اقتصادي‌شان هستند، با مدهاي فکري که هر روز در کشور ما مي‌آيند و مي روند.

بايد انتظار مدهاي جديد نظريات جامعه شناسي را داشت که به‌زودي به بازار شرق وارد مي‌شوند. گويي چندان نيستند کساني که در پي آن باشند که بر اساس وضعيت واقعي امروزين "خودمان" نظرياتي ارائه دهند که در شناخت وضع موجود به ما ياري رساند. بحران اقتصادي و بسياري از مسائل ديگر براي ما هم تنش‌هايي جدي داشت. مي‌توان اين شرايط ويژه را به عنوان بستري در نظر گرفت که نظريه پردازان شرقي به دور از مدگرايي، درصدد طرح نظرياتي در توصيف وضع موجود و تبيين وضع مطلوب بر آيند. اما تا چه حد مي توان به اين امر اميد داشت؟

حق با کريس پتن است. او مي گويد: "شرايط جهان خوشايند نيست، بنابر اين پير و جوان بايد دو دستي کلاه‌هاي خود را نگه دارند  تا در سالهاي پيش رو، باد کلاهشان را نبرد."

براي ما اين مصيبت مضاعف است: از سويي مصائب بحران اقتصادي و از سوي ديگر  واردات مدهاي جديد نظرياتي که در زمان کنده شدن از بستر غربي و پرتاب به شرق دچار کژتابي‌هاي بسياري شده‌اند. اين مدها نه تنها به حل مسائل ما کمک نمي‌کنند که خود مانع ديدن درست ماجراهايي است که در جامعه ما اتفاق مي‌افتند.

*نشریه "راه"

            نظرات کاربران :


 
نظر شما درباره اين مطلب:







به خاطر سپردن اطلاعات؟



   

 

 

اعتراض بسيج دانشجويي دانشگاه شريف به احضار مسئول بسيج دانشجويي اميركبير
دانشجویان به اقدام های عملی دفاع از مسجد الاقصی، جایزه 200 هزار دلاری می دهند
رونمایی از پوستر جایزه 200 هزار دلاری دفاع از مسجد الاقصی
لزوم پايان دادن به شعارها و اقدام عملي جدي در مبارزه با مفاسد اقتصادي و دانه درشت ها و اعتراض به برخي برخورد ها با عدالت خواهان
خاطره شيخ‌الاسلام از صدور انقلاب اسلامي به فيليپين
محاصره غزه؛ تداوم درد و رنج كودكان يتيم فلسطيني
مراسم رونمایی پوستر جایزه 200 هزار دلاری عملیات موفقیت آمیز علیه اماکن صهیونیستی+سخنراني دكتر كوشكي درباره مسائل جاري فلسطين
خدمت به مردم، و حضور در زمان نیاز به حضور، كارهای خدایی هستند
زبان مشترک!
النفط وماادریک ماالنفط!
ویرایش جدید "لبنان به روایت امام موسی صدر"
مناظرات انتخاباتی از واجبات بود
مهار قدرت در مردم سالاری دینی
طرح تدوین تاریخ شفاهی جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی
بصیر در فراز و فرودهای تاریخ
چگونه می مکند این اقویا خون ضعیفان را
ما پیروزیم
مسجد الاقصی ماست نه معبد آنها ...
آنان که امام را پذیرفتند/ اسلام قیام را پذیرفتند
جنگ با ظلم و فساد و ستم و جور و جفا/ کنم از راه وفا
نمی بینی مگر این فتنه سازان را؟
ما صبح عدالتیم، اینک
بنویسید که اسلام غریب است هنوز . . .
راهبردهای رهبری در مهار فتنه
عید ما روزی بود کز ظلم آثاری نباشد
جايي­که­زندگي­دردِ­مردمه
ای گوشه نشینان! بكوشيد و بجوشيد و غوغاي زندگي را برپا داريد...
دومين يادنامه "محمدرضا آقاسي" نوشته شد
عرضه 50 هزار نسخه كتاب تاریخ انقلاب در یک ماه
"تبسم‌هاي فيروزه‌اي"
«پیاده‌ها» راهی بازار نشر شدند
انشای احکام قضایی ساده و قابل فهم می شود
مناسبات قدرت و قانون در ايران معاصر
خواستم بی خبر نمانی!
شمع های صف کشیده!
نظريه ولايت و دولت در دوران معاصر
عباس سلیمی‌نمین و مظلومیتی مضاعف
قوه‌ی قضائیه؛ بیم ها و امیدها/ نگاهی به عملکرد هاشمی شاهرودی و آینده لاریجانی آملی:
یدالله مع الجماعه
صاویری ناب از قبه الصخره و مسجد الاقصی

    


 


   

    



 

استفاده و باز نشر  مطالب سايت با ذکر ماخذ بلامانع مي‌باشد  |  ارتباط با ما
طراحي و برنامه‌نويسي از موسسه نرم‌افزاري آرمان